+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

​Babičkine tekuté bylinky

​Babičkine tekuté bylinky
16. novembra 2020 5797 Pozretia

Babičkine tekuté bylinky

Dážď, hmla a jesenné sychravé počasie sú skúškou nášho imunitného systému a zdravia. Otužovať imunitu môžeme ako otužovaním tela zvonku tak aj z vnútra. Už naše prastaré mami vedeli, že liečivá sila prírody je ohromná a skrýva riešenia na mnohé problémy so zdravím. Tak isto vedeli aké je dôležité sa starať o svoje zdravie aj preventívne, keďže lekárska starostlivosť v tých časoch nebola dostupná pre všetkých.

Bylinné sirupy

Bylinné sirupy našich starých mám slúžil na dva účely a to budovanie imunity alebo pri nachladnutí. Pri výrobe bylinných sirupov pritom využívali blízke a dostupné zdroje, ktorými boli bylinky a plody rastúce blízko našich domov a v záhradách. Obľúbenými boli napr. cesnak, cibuľa, zázvor, šípky, rakytník, skorocel, lipa.

Imunita

Je všeobecne známe, že plody šípky a rakytníka sú výdatnými zdrojmi vitamínu C a vlákniny. Pomáhajú podporiť funkciu imunitného systému, ktoré si hlavne v jesennom čase vyžaduje našu pozornosť.

Ruža šípová (Rosa canina) sa používa na celkové posilnenie organizmu, zlepšuje fyzický stav po chorobách a pri jarnej únave. Charakteristickými látkami sú vitamíny C, B1, B2, E, K, karotenoidy, flavonoidy, sacharidy, triesloviny.



Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) stimuluje trávenie a pozitívne vplýva na odolnosť proti infekciám. Prispieva k prirodzenej obranyschopnosti tela a zlepšuje metabolizmus a činnosť črevného traktu. Okrem vitamínu C sú charakteristickými látkami flavonoidy, organické kyseliny, vitamín E, karotenoidy, mastné kyseliny.

Obe bylinky sú dary jesene známe svojimi blahodarnými účinkami, preto sa sušia na čaj, pripravuje sa z nich lekvár či sirup na imunitu. V modernej forme ich môžete nájsť v prípravkoch na imunitu ako detské sirupy a výživové doplnky.


Nachladnutie

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata) je bylinka, ktorá rastie takmer všade, takže bola pre naše prababky ľahko dostupná. Keďže poznali jeho blahodarné účinky pri nachladnutí, varili si z neho čaj a pridávali do sirupov, tinktúr. Dokonca si z neho pripravovali skorocelové víno.


Skorocel obsahuje triesloviny, glykozidy, flavonoidy, enzýmy, slizové látky. Táto vydarená kombinácia účinných látok pôsobí hlavne na priedušky, pri problémoch s hornými dýchacími cestami a zahlienení, čo je najčastejšia pliaga, ktorá trápi naše deti v zimnom období.


Zaradené v: Zdravie