+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Bylinky - zdravie z prírody

Bylinky - zdravie z prírody
16. septembra 2019 7045 Pozretia

V liečiteľských tradíciách mnohých kultúr mali rastliny už oddávna životne dôležitú úlohu.

Bylinky tvorili podstatu tradičných lekárskych systémov aj v Číne a Indii po tisícročia. Jeden z prvých čínskych herbárov pochádza z prvého alebo druhého storočia nášho letopočtu. Dnes zahŕňa zoznam asi 5 800 rastlín so známymi liečivými vlastnosťami. V Európe rastie asi 1 000 druhov liečivých rastlín. V ľudovom liečiteľstve sa ich používa asi 800, v európskej oficiálnej medicíne vyše 300 a v našej asi 150.

Iste si všetci spomenieme na rozprávanie starších ľudí o bylinkároch, ktorí žili na vidieku a donášali rôzne byliny na trhy, ktorými liečili ľudí i zvieratá. Obklopovala ich vždy povesť akejsi zázračnej moci a kúzla.

Záujem o liečivé rastliny a liečbu nimi aj v súčasnosti na celom svete vzrastá. Ľudia sa znovu vracajú k tradičným ľudovým prostriedkom, vracajú sa späť k prírode a k tomu, čo nám príroda ponúka.

Z potravy, ale aj z ovzdušia, sa nám do tela dostávajú rôzne škodliviny tzv. toxíny. Tie je potrebné z tela vylúčiť, pretože predstavujú záťaž pre naše orgány, čo sa v konečnom dôsledku môže odzrkadliť na našom zdravotnom stave a na tom ako sa budeme cítiť. Preto je vhodné minimálne raz ročne telo detoxikovať. Jar je na to veľmi vhodným ročným obdobím. Príznakmi na detoxikáciu organizmu sú napr.: padanie vlasov, štiepiace sa nechty, tráviace problémy (nafukovanie, zápcha, hnačka), bolesti hlavy, prechladnutia, málo energie, celková únava, depresia, podráždenosť, kožné alergie, akné, ekzémy a v neposlednom rade nadváha.

Detoxikácia môže byť krátkodobá (niekoľkodňová), no niekedy aj viactýždňová. Môže byť vo forme pôstu, rýchlej hladovky, či črevnej sprchy. Vyhľadávaná je aj detoxikácia vo forme špeciálnych tabletkových či práškových preparátov, detoxikácia morskými riasami, ryžové očistné kúry, detoxikácia ovocím a zeleninou.

Niekedy je dobré detoxikáciu vykonávať pod dohľadom lekára alebo špecialistu na výživu, s prihliadnutím na vek a ochorenie človeka. Počas detoxikácie sa vynechávajú určité druhy potravín ako napr. pečivo, sladkosti, vajcia, koreniny, alkohol a pije sa voda, čerstvé lisované šťavy z ovocia a zeleniny a bylinkové čaje.

Existuje veľa druhov sypaných alebo porciovaných čajov, ktoré sú svojím zložením vhodné na bylinkovú očistnú kúru. Bylinky, ktoré sú vhodné na detoxikáciu organizmu sú: cesnak medvedí, mäta pieporná, pestrec mariánsky, cezmína paraguajská, echinacea purpurová, žihľava dvojdomá, púpava lekárska, lopúch väčší, palina pravá, rebríček obyčajný (myší chvost), rozmarín lekársky, ľubovník bodkovaný, šalvia lekárska a mnoho iných. Správny očistný čaj musí pozostávať z niekoľkých byliniek, jeden druh nestačí. Pitie čaju treba v priebehu dňa striedať s pítim obyčajnej vody.

V neposlednom rade k očiste organizmu patrí okrem vyváženej stravy aj dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Vyvážená strava, bylinková očistná kúra, pravidelný pohyb, stretnutia s príjemnými ľuďmi a kvalitný odpočinok - toto všetko prispieva nielen k očiste nášho tela, ale aj mysle. Vedľajším účinkom bude celkové omladenie a regenerácia organizmu.

Zaradené v: Všetko o čaji