+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Deti a BYLINKY

Deti a BYLINKY
16. septembra 2019 66851 Pozretia

Bylinky nie sú len výsadou dospelých, tie správne druhy , pri dodržaní správnej prípravy môžu pomôcť aj vašim ratolestiam. Nachladnutie, zápal priedušiek, kašeľ alebo horúčka. Nepokojný spánok, bolesť bruška a nadúvanie. To je len málo z trápení, ktoré môžu postihnúť našich malých veľkých bojovníkov.

Existujú však bylinky, ktoré svojimi účinkami blahodárne pôsobia na detské boľavé brušká, detský kašeľ alebo chrípku. Mnohé mamičky riešia menšie detské zdravotné problémy bylinkami. Ktoré, na aký problém nášho dieťatka, pri akej príprave a ako použiť, sa dočítate v najbližších riadkoch.

Pre pokojné zaspávanie

Pre lepší a pokojnejší spánok slúžia hlavne bylinky Levanduľa úzko-listá a Medovka lekárska. Majú upokojujúci účinok. Čajík so sušených bylín pre detičky pripravíte z dvoch lyžičiek byliny, ktorú zalejete 250 ml vriacej vody , doba lúhovania by nemala presiahnuť 10-15 min.

Pre tichý spánok

V prípade , že sa Vaše detičky budia v noci s plačom, je pre ne čaj z byliniek Materinna dúška a Pamajorán obyčajný ako stvorený. Niekedy nočný plač nemusí mať žiaden opodstatnený dôvod. Zo spánku ich vyruší zlý sen, alebo nemôžu pokojne zaspať. Čaj z byliniek pripravíte tak, že vňať z týchto dvoch sušených bylín povaríte a necháte 10 min vylúhovať.

Na kašeľ

Na kašeľ a dýchacie cesty má pozitívne účinky hlavne Podbeľ liečivý a Skorocel kopijovitý. Čaj zo sušených bylín si pripravíte tak, že necháte variť bylinky v pomere 2(skorocel):1(podbeľ) 2-3 min . Čaj sa môže dochutiť medom.

Na horúčku

V prípade , že chcete vyskúšať zraziť teplotu dieťatka prírodnými bylinkovými čajmi, určite siahnite po Lipe malo-listej a Baze čiernej. Čaj z týchto bylín pripravíte tak , že necháte za hrsť zo sušených kvetov lipy a za hrsť sušených kvetov čiernej bazy povariť 2 min v 0,75 l vody. Odvar sa nechá 10-15 min lúhovať. Pre lepšiu chuť môžete čajík ochutiť medom a citrónom.

Proti nadúvaniu a bolesti bruška

Asi každé malé bábätko si prešlo trápením spojeným s nadúvaním a bolesťou bruška. Už malé novorodeniatka majú problémy s kolikami a inými ťažkosťami spojenými s trávením. Boľavé detské bruško môžu ukľudniť bylinky ako fenikel a rasca. Správne pripravíte čaj z týchto byliniek tak, že necháte rovnaké množstvo feniklu a rasce povariť 2 min vo vriacej vode a následne necháte lúhovať pod dobu 10-15 min.

Bylinky vhodné pre deti od 6-12 mesiacov

Bylinkové čaje deťom môžeme podávať nielen vtedy, keď trpia nejakým problémom. Bylinky vhodné pre deti od 6 do 12 mesiacov (okrem vyššie spomenutých) sú Majorán záhradný, Divozel veľkokvetý, Sedmokráska obyčajná, Žihľava dvojdomá.

Bylinky vhodné pre deti od 1 roka

Po prvom roku života Vášho dieťatka, môžete variť čaj z bylín ako Saturejka záhradná, Repík lekársky, Mäta kučeravá, Tymián, Šalvia lekárska, Šípka, Levanduľa, Prvosienka jarná, Ďatelina lúčna, Ibiš lekársky, Harmanček pravý, Ostružina. Pri príprave treba ale dávať pozor, aby sa nepresiahla doba varenia a lúhovania. Po 6 roku dieťatka, môžete svojim deťom pripravovať čaj takmer zo všetkých bylín, avšak pre deti je určené len polovičné dávkovanie v porovnaní s dospelými.

Už si len vybrať tú správnu bylinku, správny spôsob prípravy čaju a vychutnávať si bylinkový čaj v zdraví a dúfať, že tie "zlé bacily" naše ratolesti z diaľky obídu.

Zaradené v: Všetko o čaji