+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Rakytník rešetliakový - "Slovenské zlato"

Rakytník rešetliakový - "Slovenské zlato"
17. septembra 2019 10798 Pozretia

Patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Plody rakytníka majú jedinečné zloženie – chemické analýzy potvrdili, že sú najlepším (doteraz známym) samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom vitamínu C, E a niekoľkých ďalších tokoferolov, beta-karoténu, a okolo 40 ďalších karotenoidov, flavonoidov, organických kyselín, fytoncídov a trieslovín.

Najviac týchto látok sa nachádza v čerstvých plodoch, ale v menšom množstve ich nájdeme aj v iných častiach rakytníka (konáriky, kôra, lístky a korene).

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides)

Našou výhodou je, že túto rastlinu nie je ťažké dopestovať aj v našich zemepisných šírkach, dokonca jednoducho aj doma na záhrade.
Načo je teda rakytník vhodný a v akej forme ho môžeme užívať?
Či už čerstvé alebo sušené plody rakytníka pomáhajú pri očných problémoch. Vedci tiež dokázali, že rakytník je veľkým bojovníkom proti rakovine, tiež pomáha ako podporný prostriedok po chemoterapii, pomáha naštartovať chemoterapiou zničené telo a imunitu človeka. Výťažky z rakytníka sa používajú aj v kozmetike, ako pleťové masky, ale aj proti vypadávaniu vlasov.

Rakytníkový Čaj:

Čaj z rakytníka by sme mali piť pri prvých príznakoch chrípky alebo nachladnutia. Keď už choroba prepukne je pitie rakytníkového čaju tiež dôležité, pretože zlepšuje účinky iných liekov.
Príprava: Sušené plody rakytníka ( 1 lyžička) zalejeme 0,25l vriacej vody. Necháme 15 min vylúhovať a pijeme 2 - 3 krát denne.

Rakytníková 100%ná šťava:

Šťava s čerstvých plodov rakytníka , bez prídavných látok a konzervantov. Túto špecialitku si treba dopriať hlavne v jesennom a jarnom období, kedy je zvýšené riziko chrípkových ochorení.

Rakytníkový olej a rakytníková masť:

Rakytník má výrazný regeneračný,protizápalový a epitelizačný účinok,ktorý sa využíva pri spáleninách,omrzlinách,na zlé hojacie sa rany. Vedci dokázali jeho priaznivý účinok pri liečbe atopického ekzému. Rakytníkový olej dobre premasťuje a hydratuje pokožku.

Rakytníkový džem a iné pochutiny:

Tak ako aj z iného bobuľovitého ovocia aj z rakytníka sa dá pripraviť chutná, ale aj veľmi zdravá marmeláda.

Zaradené v: Všetko o čaji