+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Tajomstvo čaju: ODHALENÉ!

Tajomstvo čaju: ODHALENÉ!
17. septembra 2019 5496 Pozretia

Alebo, čo ste o čaji ešte nevedeli...

Vedeli ste, že každý druh čaju sa vyrába z listov tej istej rastliny?

Jedná sa o ker Camellia sinensis, ktorý bol prvý krát objavený v Číne a z tade dovezený do ďalších krajín. Dnes poznáme vyše 3000 rôznych druhov čajov, pričom každý má svoje špecifiká a krajinu pôvodu.

Vedeli ste, že v dvoch šálkach čierneho čaju je toľko kofeínu ako v jednej káve?

Rozdiel ale medzi pitím kávy a čaju je však obrovský. Kým káva Vám rozbúši srdce, pretože kofeín sa v nej nachádza vo voľnej podobe, pri pití čaju tento pocit mať nebudete. Kofeín sa v čaji nachádza vo viazanej podobe, tým je jeho účinok jemnejší, ale zato dlhodobejší. Kofeín sa však nenachádza len v čiernom čaji. Je však pravda, že po vypití čierneho čaju , účinky kofeínu sú najsilnejšie. V zelenom čaji sa nachádza približne rovnaké množstvo kofeínu ako v čiernom čaji, ale z dôvodu prípravy zeleného čaju pri nižšej teplote a kratšiemu vylúhovaniu, obsahuje hotový zelený čaj podstatne menej kofeínu ako čierny čaj.
Tí, ktorí nie sú fanúšikmi kofeínu nemusia zúfať. V čaji Rooibos sa nenachádza kofeín, preto sa môže tento druh čaju piť v neobmedzenom množstve.

Vedeli ste, že kvalita čaju závisí aj od toho, či Vám doma z kohútika tečie tvrdá alebo mäkká voda?

Bohužiaľ tí, ktorí majú tvrdšiu vodu, sú ukrátení o voňavé aromatické zložky čaju, ktoré sa v prípade tvrdej vody strácajú. Avšak už aj na tento problém je jednoduché riešenie. Vodu treba chvíľu nechať povariť . Vtedy nežiadúce zložky tvrdej vody zaniknú.

Vedeli ste, že pri zbere a výrobe aromatizovaných čajov nesmú zberači a pracovníci používať parfémy alebo jesť silne aromatické jedlá?

Vedeli ste, že v rôznych druhoch čajov prebieha rozličná intenzita oxidácie?

Oxidácia zapríčiňuje tmavnutie lístkov. V prípade čierneho čaju prebieha najsilnejšia oxidácia, preto sú jeho listy najtmavšie. Zaujímavé je, že zelený čaj neprechádza žiadnym procesom oxidácie.

Zaradené v: Všetko o čaji