+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

AUGUST = TELESNÉ TEPLO

AUGUST = TELESNÉ TEPLO
3. augusta 2021 24186 Pozretia

Dobrý deň,


v mesiaci August sa poďme povenovať TELESNÉMU TEPLU, TERMOREGULÁCIÍ.

Základnou podmienkou existencie človeka je udržať konštantnú telesnú teplotu a to HOMEOSTÁZU. Všetky orgány v našom tele pre ich správne fungovanie vyžadujú stálu teplotu vnútorného prostredia. Telesná teplota nám kolíše v priebehu dňa v rozmedzí 36 – 37 °C. Najnižšia teplota je skoro ráno medzi 2 – 6 hod. a najvyššia poobede medzi 16 – 18 hod. Centrálnym sídlom termoregulácie je Hypotalamus (časť mozgu), ktorý nemeria teplotu tela priamo, ale prijíma informácie z periférnych (nachádzajúcich sa v koži) a centrálnych (hĺbkových, v orgánoch) teplotných receptorov. Vedeli ste, že v koži sa nachádza o 10% viacej receptorov na chlad, ako na teplo? Pretože naše telo s podchladením veľmi bojovať nevie, preto ak nám dá signál pomocou triašky, šup šup sa obliecť. Pri zvýšenej teplote sa zvýši činnosť srdca, kde sa krv tlačí do kože a pokožka naberá červenšiu farbu, kde nastáva prirodzené ochladzovanie s potením.


Teplo v organizme sa tvorí:

  • vo vnútorných orgánoch hlavne v pečeni (najaktívnejší orgán má najvyššiu teplotu), v mozgu a v srdci, ako vedľajší, ale mimoriadne dôležitý produkt metabolizmu
  • prijímaním potravy
  • fyzickou aktivitou

Vytvorené teplo sa pomocou krvného obehu rozvádza do celého organizmu.


Výdaj tepla v organizme je zabezpečený kožou a sliznicami:

  • prúdením 15% (pohybom vzduchu, vody)
  • vyžarovaním 60% (sálaním), najväčší podiel na výdaji tepla
  • odparovaním 22% (potením)
  • vedením 3% (kontaktom kože s nejakým predmetom)

Pri udržiavaní stálej telesnej teploty musia byť v dynamickej rovnováhe tieto dva procesy – tvorba tepla a výdaj tepla. Ak sa prehrievame, telo nás upozorňuje nadmerným potením, ak sa telo podchladzuje telo nás upozorňuje svalovou triaškou.

Ak sa nám telesná teplota zvýši telo nás upozorňuje, že sa niečo deje. Je čas zastaviť sa, ukľudniť sa, oddýchnuť si a porozmýšľať o sebe. Nájsť ten správny smer. Otázka znie: "Prečo ochorieme práve vtedy, keď sme vystavení najväčšej psychickej záťaži?"


Hydratácia tela je tiež dôležitým prvkom pri udržaní termoregulácie v správnom chode. Preto nezabúdajme na pitný režim.

Veľkým pomocníkom pri zvýšenej teplote a podpore potenia môžu byť aj rozličné bylinky :

Lipa malolistá

Mnohí si výbornú chuť čaju z jej kvetov určite spájame s detstvom. Na dedinách patrila do výbavy každej gazdinky. So štipkou bazového sirupu, mňamka. Okrem liečby nachladnutia alebo chrípky nám lipa napomáha aj s psychickými problémami. Ďalej ju využívame pri chorobách obličiek, pečene, na povzbudenie vylučovania žlče, pri reume. Pomáha aj pri žalúdočných ťažkostiach ako je plynatosť, nechutenstvo, koliky - aj u detí, pri bolestiach hlavy a tiež sa využíva ako diuretikum. Najlepšie je čaj užívať preventívne čo najčastejšie, lebo pôsobí pomaly, jeho všestranné dobré účinky sa najlepšie prejavia do dlhšom užívaní.

lipa malolista juvamed

Ostružina malina

Na plodoch ostružiny malinovej si vieme poriadne pochutiť, ale viete, že aj listy si našli svoje uplatnenie? V prvom rade nám napomáhajú so ženskými problémami, ako napríklad pri menštruačných kŕčoch alebo v neskorších fázach tehotenstva podporujú sťahy maternice a uľahčujú pôrod. Z malinových listov je vhodné robiť si čaj aj pri spomínanej zvýšenej teplote, bolestiach hlavy, či zadržiavaní vody v tele. Zvonka nám odvar pomáha hojiť rany a jeho kloktanie pomáha pri zápaloch v ústnej dutine.

ostružina malina juvamed

Medovka lekárska

Môže nám byť nápomocná pri podpore potenia a tým zmierňuje horúčku, znižovanie krvného tlaku, podpora chuti do jedla, ale aj na upokojenie nervového systému (nespavosť, či nervové napätie). Navodzuje pokojný spánok a stimuluje trávenie. Obsahuje tiež látky, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové účinky.



Ak nás naopak trápi neustále potenie, môžeme si pomôcť s :

Praslička roľná

Je známou čistiacou bylinkou a má regeneračné účinky, ktoré môžu viesť k zmierneniu potenia. Čerstvý prasličkový čaj sa využíva ako prevencia potenia. Odporúčame každé ráno vypiť hrnček čerstvého prasličkového čaju. Ak vás trápia potiace sa nohy, za vyskúšanie stojí prasličková tinktúra. Nebojte sa, nie je to nič zložité. Zadovážte si nádobu z tmavého skla. Približne 150 g prasličky a 30 g dubovej kôry vsypte do fľaštičky, prilejte 200 ml liehu. Nechajte dva týždne lúhovať. Tinktúru preceďte a prelejte do fľaštičky. Každý večer po umytí si tinktúrou potierajte chodidlá a priestory medzi prstami.


Yzop lekársky

Ďalšou skvelou bylinkou proti poteniu je yzop lekársky. Ovplyvňuje potenie priamo cez nervový systém. Odpradávna sa využíval pre svoj posilňujúci účinok na celé telo a zároveň reguláciu potu. Skvelý je v kombinácii so šalviou. Čaj z týchto byliniek pripravte tak, že zmiešate dva diely šalvie a jeden diel yzopu.

yzop lekarsky juvamed


Lopúch väčší

Zoznámte sa s ďalšou bylinou bojujúcou proti nadmernému poteniu. Z lopúcha si môžete pripraviť čaj, ktorý môžete užívať 2 až 3 krát denne. Táto rastlina pomáha odstraňovať z vášho tela prebytočnú tekutinu formou močenia. Dnes sa už považuje len za akúsi ľudovú formu riešenia potenia. Kto však tvrdí, že to nemôže pomôcť možno práve vám.

lopuch juvamed


V letnom období určite z pitného režimu nevynechajte :

Mäta pieporná

Ide o voňavú bylinku obľúbenú v letných aj zimných mesiacoch. Je vhodná do drinkov horúcich aj studených. Pre mentol, ktorý obsahuje, ju používame na osvieženie organizmu.

Môžete si pripraviť aj kúpeľ. Prišli ste z vonka, kde vládne horúčava ? Neviete ako sa osviežiť? Skúste si pripraviť kúpeľ, do ktorého vlejete odvar z mäty. Dve hrste sušenej mäty zalejte litrom horúcej vody. Nechajte lúhovať 30 minút a takýto odvar nalejte do vopred pripraveného kúpeľa. Môžete pridať i hrsť harmančeka. Efekt je prekvapujúci.

Žihľava dvojdomá

Tento čaj vám dodá pocit sviežosti, čo je počas horúčav na nezaplatenie. Pŕhľava dvojdomá odplavuje z tela škodliviny, ktoré sa v ňom nahromadili. Telo zbavené škodlivých látok sa v horúčave síce bude potiť, ale tento pot menej zapácha.

zihlava juvamed


Svojim konaním, zmýšľaním a prežívaním rôznych životných situácií ovplyvňujeme každý orgán svojho tela. Čím nesprávnejšie konáme, zmýšľame a prežívame, tým viac energeticky oslabujeme a vyčerpávame určité orgány svojho tela a narúšame si tým telesnú teplotu.

Na upokojenie našej večne špekulatívnej mysle nám môže pomôcť aj :

Valeriána lekárska

Valeriána sa stala obľúbenou prírodnou voľbou pri predchádzaní depresií a stavov úzkosti, pomáha upokojiť myseľ a odbúrať stres. Koreň valeriány lekárskej obsahuje množstvo látok, ktoré zlepšujú kvalitu spánku. Ak máte podráždený žalúdok a menštruačné kŕče tiež je nápomocná.


Materina dúška

Našu psychickú kondíciu dokáže zlepšiť aj materina dúška. Po rannom vypití šálky pocítite rannú sviežosť a príjemný pocit v žalúdku. Má dezinfekčné a protizápalové účinky, posilňuje nervový systém, priedušky, trávenie, mierni bolesť hlavy, závraty, nespavosť a celkovo pozitívne ovplyvňuje organizmus.

materina duska juvamed


Šalvia lekárska

Ak sa potíte nielen z tepla v lete, ale aj zo stresu vyskúšajte Šalviu. Jej účinky sú hlavne uvoľňujúce. Pomáha nám upokojiť organizmus, čím obmedzuje potenie zo stresu, z nervozity, úzkosti alebo aj nočné potenie, ktoré je spôsobené zlými snami. Ak máte takýto problém užívajte odvar pravidelne pred spaním.

Pri nadmernom potení v oblasti dlaní sa odporúčajú šalviové kúpele. Do šalviového odvaru pridajte niekoľko kvapiek octu. Namočte si do neho ruky na päť minút, osušte a ošetrite hydratačným krémom.

salvia lekarska juvamed

Prírodné šťavy

Príjem dostatočného množstva tekutín je jedným z hlavných predpokladov pre dodržanie optimálnej hydratácie hlavne v letnom období. Popri vode sú účinnou alternatívou aj prírodné šťavy z rôzneho bobuľového ovocia. Sú zdrojom vitamínov, vlákniny a antioxidantov. Dôležité je aj vedieť rozlišovať rôzne druhy ovocných štiav a to konkrétne ovocné šťavy z koncentrátu a prírodné ovocné šťavy, ktoré nie sú vyrobené z koncentrátu. Tieto sa lisujú priamo z celého ovocia a tým si zachovávajú výnimočnú chuť a prírodné látky potrebné pre telo.


Prajeme krásne leto a veľa zdravia.

Alex a team JUVAMED



Náučné informácie som čerpala z :

akademiakrasy.sk

tvojezdravie.sk

zdravoteka.sk

casprezeny.pluska.sk

nepotsa.sk

upjs.sk

sk.wikipedia.org

zdravysvet.sk

9em.sk

byliny.sk/