KLÍČKY NA TANIERI
Milí naši Juvameďáci.
V predošlom blogu nám Alexandra už čo-to o klíčení prezradila, napr. že ako postupovať, aké sú blahodarné účinky klíčkov na organizmus atď. https://liecive-caje.sk/blog/klicenie-mungo-adzuki-sosovica
A keďže teória je jedna vec a prax druhá, prišla s nápadom "poďme si niečo fajné z toho uvariť". No a ja mám svoje brucho rada a preto ma nemusela dlho presviedčať.
Blíži sa čas grilovačiek a až chcete Vašich hostí prekvapiť niečím novým, sú klíčky zaručene príjemným prekvapením. Ja osobne som mala s nimi prvý krát tú česť a ako fanúšik grilovaných dobrých jedál som bola na začiatku trochu skeptická. Po prvom ochutnaní ma ale presvedčili, že sú úžasnou alternatívou už zaužívaných a možno trošku otrepaných príloh. Úžasné je, že ich môžete použiť ako v surovej (tepelne neupravenej) forme, tak aj krásne ľahko podusené na olivovom oleji, či masle.
Nepotrebujete nič svetoborné, aby ste vytvorili túto pastvu pre oči.Náš recept:
Grilované kuracie prsia s bylinkovým maslom a dusenými klíčkami, rukolový šalátik s pestrecovým olejom a surovými klíčkami adzuki
a munga.
Šalátik:
- 100g klíčky munga a adzuki
- rukola, cherry paradajky, reďkovky, jarná cibuľka, paprika
- 50g parmezánu
- 2 pl pestrecového oleja
- soľ
- bylinky podľa chuti
Zeleninku si umyjeme, nakrájame, pridáme surové klíčky, zalejeme pestrecovým olejom, ochutíme soľou a bylinkami vlastného výberu. My sme použili Grilovacie bylinky od firmy Grešík. https://liecive-caje.sk/grilovacie-byliny-40g
Dusené klíčky:
Na panvici ci rozpustíme maslo, keď sa spení pridáme klíčky, dusíme ich cca. 10 minút pod pokrievkou, ochutíme soľou. Pre milovníkov cesnaku odporúčam pridať strúčik pretlačeného cesnaku, dodá klíčkom šmrnc.
Mäsko:
- kuracie prsia
- 2 pl slnečnicový alebo olivový olej
- 1 čl čili vločky
- soľ
- korenie
- bylinkové maslo
Kuracie prsné steaky si prekrojíme po dĺžke, aby neboli veľmi hrubé. Namarinujeme ich v oleji so soľou, čili vločkami a čiernym korením asi 2 hodiny pred grilovaním. Čo sa týka ochucovania sa fantázii medze nekladú, no nám táto jednoduchá kombinácia najlepšie ladila k ostatným prílohám. Pri servírovaní nezabudnite na bylinkové maslo, dodá to mäsku šmrnc a máte si do čoho namočiť bagetku.
Naberte odvahu a vyskúšajte tento recept, Vaši hostia a dozaista i Vy budete nadšení.
Dobrú chuť praje Erika a team JUVAMED.