+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

JÚN = OČISTA TENKÉHO ČREVA

JÚN = OČISTA TENKÉHO ČREVA
20. júna 2021 43363 Pozretia

Leto je ročným obdobím srdca a jeho párového orgánu – tenkého čreva. Keďže srdce potrebuje veľa plnohodnotných živín pre správne fungovanie celého krvného obehu, najdôležitejšia dvojička k nemu je práve tenké črevo, ktoré mu tieto živiny dodáva. Teraz v lete je ich energia najsilnejšia a sú najaktívnejšie.

Tenké črevo sa zaraďuje medzi najdôležitejšiu časť tráviacej sústavy, pretože v ňom dochádza k poslednému rozkladu prijatej potravy na jej základné zložky. Zároveň sa tu živiny vstrebávajú do krvi. Inými slovami tenké črevo premieňa jedlo na energiu. Je najdlhšou časťou tráviacej sústavy, ktorá spája žalúdok a hrubé črevo.

Vďaka vôľou neovládaným peristaltickým pohybom (zmršťovanie a uvoľňovanie svalstva) sa nám potrava mieša s tráviacimi šťavami a prechádza tráviacou sústavou až k hrubému črevu.

Tenké črevo má veľký vplyv aj na imunitný systém. Je to akási ochranná brána, ktorá nás chráni pred rôznymi vplyvmi a chorobami. Tvoria sa tu imunitné bunky na zakončeniach lymfatického systému v oblasti klkov. Tieto klky, takzvané výbežky zabezpečujú vstrebávanie vitamínov a minerálov do krvného obehu.

Pre mňa veľmi zaujímavé čítanie o tráviacej sústave bolo zistenie, že tráviaci systém má svoj vlastný nervový systém. Hovorí sa mu ENS (enterická nervová sústava). Obsahuje až 100 miliónov neurónov. Niektorí ho nazývajú našim druhým mozgom. 90% informácií vedie z čriev do mozgu, ale len 10% informácií vedie z mozgu do čriev.

Ak chcete potešiť svoje tenké črevo, doprajte mu detoxikáciu pomocou vhodných, prírodných liečivých byliniek. O tom, že príroda má veľmi veľkú silu hádam nepochybuje nikto z nás. Bylinky neodmysliteľne patria k nej a ich silu v oblasti pomoci pri rôznych ťažkostiach ľudského tela by sme nemali podceňovať. Niektoré sú nám známe viac, iné menej.

Problémy s trávením či bolesti žalúdka zažil minimálne raz v živote každý z nás. Poznáme liečivé zázraky prírody, ktoré by vám nemali chýbať v domácej lekárničke.

Zemežlč menšia

Môžete kúpiť u nás.

Podporuje trávenie, vylučovanie žlče a tráviacich štiav. Bojuje proti chorobe žlčníka a žlčových ciest Zabraňuje tvorbe žlčových kameňov. Je skvelým bojovníkom proti páleniu záhy. Upokojuje podráždený žalúdok, znižuje kyslosť tráviacich štiav a upravuje stolicu. Uvoľňuje kŕče a tiež zabraňuje plynatosti. Upokojuje podráždenú pečeň. Pomáha pri zbavovaní sa odporu k jedlu.

ZEMEŽLČ

Čaj zo zemežlče pripravíme veľmi jednoducho. Stačí jedna lyžička tejto sušenej bylinky a zalejeme ju 250ml horúcej vody. Necháme 5-10 minút lúhovať a precedíme. Jeho chuť je veľmi výrazná a horkastá, aj preto si môžete do čaju pridať buď med alebo citrón.


BEDROVNÍK ANÍZOVÝ

Patrí k najstarším liečivým rastlinám na svete.

Aníz priaznivo pôsobí na tráviacu sústavu. Bojuje proti plynatosti. Vraj v kombinácii s feniklom, rascou a koriandrom vo forme čaju najúčinnejším a bezkonkurenčným prostriedkom na odstránenie plynatosti. Okrem toho lieči nechutenstvo, podporuje trávenie a posilňuje žalúdok. Z čriev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. U detí je napríklad anízový zápar skvelý proti kolike a hnačke. Ďalej je užitočný pre dýchaciu sústavu. Pomáha pri vykašliavaní a uľahčuje skvapalňovanie prieduškových hlienov. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí majú ťažkosti s prieduškami, majú astmu alebo chcú prestať fajčiť. Aníz je skvelá protilátka na nikotín a decht, čistí podráždenú sliznicu priedušiek a podporuje regeneráciu buniek sliznice. Tiež znižuje tabakový zápach z úst a osviežuje dych.

Aníz sa používa vnútorne vo forme záparu, ktorý vyrobíme z lyžičky plodov, čo sú asi tri gramy a jedného pohára vody. Pijeme najviac tri poháre denne, najlepšie po jedle. Zápar si môžeme osladiť medom. Okrem toho môžeme vyrábať aj zápar pre dojčatá. Pripravíme ho z jednej až dvoch lyžičiek sušených plodov na štvrť litra vody. Osladíme ho lyžičkou cukru. Podávame počas celého dňa.


BENEDIKT LEKÁRSKY

Účinne napomáha pri poruchách s trávením. Celkovo zlepšuje trávenie a podporuje vylučovanie žlče. Pôsobí proti niektorým typom vírusov a baktérií, najmä proti nežiaducim črevným baktériám. Potláča patologické kvasenie a hnitie v črevách. Zlepšuje funkciu imunitného systému na úrovni čriev. Pôsobí proti chronickému prekysleniu tela. Veľmi dobre podporuje činnosť tráviaceho traktu u starších, chorých osôb. Je vhodný aj pre deti trpiace nechutenstvom a tráviacimi ťažkosťami. Pôsobí dobre aj pri alergiách, chronických poruchách imunity, chorobách kože, najmä u lupienky a ekzému. Nie je vhodný u osôb s ťažkými poruchami obličiek.

Vňať sa používa vo forme bylinkového čaju, najlepšie v zmesi s ďalšími bylinami. Nie je vhodný na dlhodobé užívanie ako samostatná bylina, môže dôjsť k predávkovaniu. Dobre pôsobí ako homeopatická tinktúra. Zvonka sa môže používať ako obklad pri kožných zápaloch, ekzémoch, lupienke alebo vredoch predkolenia.


ČAKANKA OBYČAJNÁ koreň, vňať

Používa sa na podporu trávenia a chuti do jedla, podporu vylučovania žlče, taktiež je vhodná pri problémoch s obličkovými kameňmi a pri ochoreniach močových ciest, pri žlčových kameňoch a je vhodná aj vtedy, ak má človek problém so zápchou a odchodom stolice, pretože má mierne hnačkové účinky. Taktiež čakanka zlepšuje prácu a činnosť srdca, podporuje funkciu pečene aj žlčníka a hodí sa aj pri niektorých ochoreniach dýchacích ciest.

Najčastejšie sa používa čakankový odvar, ktorý sa uvarí pridaním jednej lyžičky na drobno nasekanej a usušenej čakanky do štvrť litra vriacej vody. Takýto odvar sa varí 10 minút, potom sa nechá odstáť, precedí sa a pije sa ráno a večer už chladný.


SENOVKA GRÉCKA

Zlepšuje trávenie, problémy s plynatosťou či nadmernou tvorbou žalúdočnej kyseliny. Upokojí nepríjemné pálenie a naštartuje látkovú premenu. Má veľa ďalších podporných účinkov ako napr. pri tvorbe materského mlieka a raste pŕs, bolestivej a nepravidelnej menštruácií, zbavovaní sa škodlivého cholesterolu v tele. Je používanou ingredienciou do prípravkov na zvýšenie sexuálnej túžby.

Čaj z mletých semien senovky pripravíte tak, že 1 čajovú lyžičku semien rozdrvíte zalejete zovretou vodou v šálke. Nechajte prikryté vylúhovať 3 – 5 minút a sceďte. Pite 1 – 2x denne.


NÁTRŽNÍK HUSÍ

Podporuje črevnú mikroflóru. Je našim veľkým bojovníkom pri zvieravých a kŕčových pocitoch a to pri bolestivej menštruácii, kolikách všetkého druhu (črevá, žlčník, obličky), pri hnačkách, a pod.

nátržník

Bylinný čaj zalievame vriacou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 až 2 čajové lyžičky zmesi, necháme 8-10 minút lúhovať a po precedení podávame.

PALINA PRAVÁ

Palina je horká rastlina, ktorá nám pomôže pri zbavovaní sa hlíst, pásomníc a mrlí. Zvyšuje chuť do jedla, zmierňuje zvracanie, kŕče a bolesti žalúdka i čriev. Je však mierne jedovatá, preto sa užíva krátkodobo a v malých množstvách.

palina

Do hrnčeka si naberieme 1 lyžičku bylinky a zalejeme 0,15 l vriacej vody. Doba vylúhovania je 3-5 minút v prikrytej nádobe. Čaj sa pijeme 3 krát denne.


CESNAK MEDVEDÍ

Kráľ kráľov a pán pánov – cesnak medvedí. Rovnaké účinky má aj cesnak záhradný, ktorý bežne užívame v kuchyni. Rozdiel je ten, že z cesnaku medvedieho užívame listy a z cesnaku kuchynského koreň. Cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum, negatívne pôsobí na všetky možné baktérie a vírusy. Je ako podpora pri zvyšovaní imunity , zastavaní hnačky, podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov a štiav, znižuje cholesterol a kopec iných vecí.

cesnak

Na prípravu čaju sa používa 1 kávová lyžička drogy na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 10 minút. Pije sa 1-2 krát denne.


MÄTA PRIEPORNA

Mäta je známa svojou mentolovou vôňou. Rastie pomaly pri každom potoku, takže je jej dostatok. Tlmí zvracanie, uvoľňuje kŕče v hrubom čreve, blahodarne pôsobí na vylučovanie tráviacich štiav a enzýmov. Pomáha aj pri žalúdočných kŕčoch, pálení záhy a tiež sa odporúča ju piť pri žalúdočných vredoch. Odporúča sa pri zmierňovaní nechutenstva, keďže zvyšuje chuť do jedla. Veľmi dobrá rastlina a chutný čaj. Odporúčam.

mata

2 lyžičky mäty sa zalejú 0,2 l vriacej vody. Doba vylúhovania je 10- 15 minút v prikrytej nádobe. Čaj sa pije 3 krát denne pred jedlom.



V júni sa často prejavuje nechutenstvo a ťažkosti s pankreasom. Pomáha čaj z ibišu lekárskeho, slezu alebo divozelu, rovnako dobrý pri upokojení žalúdka je zelený čaj Matcha, čaj z materinej dúšky, feniklový čaj, rumančekový čaj, čaj z rebríčka. Výborne nám poslúži aj šalvia pri hnačkách, žalúdočných kŕčoch a napomáha pri celkovej dezinfekcií tráviaceho traktu.


Nezabúdajte, že čaju by ste nemali vypiť za deň viac ako obyčajnej vody.


Ak máte dlhodobé ťažkosti s trávením, mali by ste sa v prvom rade vyhýbať jedlám, ktoré vám to spôsobujú. Dajte si pozor na dostatočné dopĺňanie PROBIOTÍK a PREBIOTÍK.

Prebiotiká, jednoducho povedané je strava pre probiotiká, sú ich živná pôda. Sú to všetky potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny a vitamíny skupiny B a to je napríklad : cesnak, cibuľa, pór, ľanové semienka, chia semiačka, špargľa, paradajky, strukoviny, ovocie a orechy, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky, obilniny, kapustová zelenina, koreň čakanky, topinambur a iné.recept zdravé raňajky

Probiotiká sú živé, črevu prospešné baktérie. Nachádzajú sa najmä v mliečnych výrobkoch, bryndza, jogurt, cmar, kefír, mäkké syry. Ale aj v nemliečnych potravinách. ako sú : natto, kombucha, kimči, kyslá kapusta, nakladané uhorky, tempeh.


PROSPEŠNÉ OLEJE na vnútorné použitie:

Účinne pôsobí na trávenie, vyprázdňovanie a zápchu aj ĽANOVÝ OLEJ, ktorý zároveň napomáha pri opravovaní a liečení sliznice čreva.

ľan

Používajte ho na priamy konzum (1-2 čajové lyžičky denne) a tiež do studenej kuchyne. Je výborným doplnkom do šalátov, dresingov, nátierok, majonéz, mliečnych produktov (jogurt, tvaroh) a na dochutenie jedál.

Prospešný pri obnove sliznice žalúdka a čriev, tiež pri liečbe syndrómu dráždivého čreva je TEKVICOVÝ OLEJ, pomáha bojovať proti črevným parazitom.

tekvicový olej

Odporúčame ho použiť na priamy konzum (1-2 čajové lyžičky denne) a tiež do studenej kuchyne. Je výborným doplnkom do šalátov, dresingov, nátierok, majonéz, na dochutenie studených, ale aj varených jedál.


Snažme sa vyhnúť dlhotrvajúcemu stresu, upravme si vzťahy, hovorme pravdu, doprajme si spánok, jednoducho buďme šťastný. Keď sme smutní a nešťastní, celý metabolizmus sa spomalí a my netrávime. Keď sa stále za niečo hneváme a sme v strese, nestíhame potravu rozložiť a už vôbec nie vstrebať. Často jeme za behu a počas jedenia si kontrolujeme sociálne siete, prejdeme poštu, nakupujeme na nete.... Pritom je dôležité si uvedomiť, čo jeme. Trávenie začína už pohľadom na jedlo.

V lete by sme mali tráviť veľa času vonku. Vnímať tú silu energie, vpustiť ju do svojho vnútra a nechať slnko, aby nás poriadne zohrialo, nech si nazbierame do zásoby dostatok teplej, jangovej energie na zimu.


Cviky na posilnenie tenkého čreva nájdete tu :) https://tchiboblog.sk/cviky-na-posilnenie-tenkeho-...

Prajeme Vám veľa zdravia Alex a team Juvamed.


olivko olej olivový


Poučila som sa zo stránok :

https://biocare.sk

https://www.brainmarket.sk

https://eshop.tarani.sk

https://fitshaker.sk

https://sk.wikipedia.org

https://mikomenergy.sk

https://www.vitarian.sk

https://zdravopedia.sk