+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

KĹBY a KOSTI alebo

KĹBY a KOSTI alebo
16. augusta 2022 25630 Pozretia

"Keď ráno vstávam z postele a nič ma nebolí, vyletím z nej ako lastovička"

Pomliaždeniny, vykĺbenie, krivica, osteoporóza, reumatická bolesť, artritída... Znie to ako strašiak, ktorý nás máta a žiaľ mnohých z nás aj sprevádza a robí spoločnosť doma, na gauči. A pritom by sme TAK radi vyšli von, na čerstvý vzduch, sadli na bicykel, vyšli na Lomničák, Chopok, zatancovali si polku, či zahrali s vnúčatami futbal alebo vybíjanú.

V našom tele máme približne 100 kĺbov a okolo 200 kostí. Kým sme mladí a netrpíme žiadnym konkrétnym ochorením týchto častí tela, ani si neuvedomujeme, že ich máme, a že ich je toľko. Skáčeme, beháme, chodíme, koľko nám telo ráči. Postupne však, s pribúdajúcou krásou a múdrosťou prehlbujúceho sa veku :-), sa nám začínajú hlásiť. Tu nás pichne v bedre, tam nám pukne v kolene a problém je na svete.

Tak ako pri všetkých neduhoch, je potrebné uvedomiť si, akú dôležitú a vlastne hlavnú rolu hrá zdravý životný štýl. Ak „pestujeme“ obezitu, nemôžeme sa čudovať, že nám odchádzajú kĺby. Ak prijímame málo vápnika, bielkovín a vitamínu D, ohlásia sa kosti. Vyvážená strava a pravidelný pohyb, to sú pevné piliere, naša „kostra duše“, aby nám dobre a dlho fungovala kostra tela.

Keď už to však bolí, prvé, čo nás napadne, je boľavý kĺb si natrieť. Z náruče prírody môžeme vybrať veľmi účinný kostihoj lekársky a z neho vyrobenú liečivú masť. André de Laguna, španielsky lekár 16. storočia, ktorý preložil dielo Dioskorida, o kostihoji tvrdil, že „má veľkú silu spojiť roztrhnuté, rozdelené časti“. A skutočne, pred niekoľkými desaťročiami bol v koreni kostihoja objavený alantoín s veľkou hojivou schopnosťou, ktorý sa dnes nachádza v mnohých liekoch. Pôsobí regeneračne na celý pohybový aparát a na unavené a preťažené svaly a kĺby.

Nasledujúca liečivá bylinka bola jednou z hlavných, ktoré využívali Pygmejovia. Koluje o nej povesť, kde pri nemeckej kolonizácii v južnej Afrike ňou miestny šaman vyliečil ťažko zraneného vojaka, odsúdeného na smrť. Vďaka svojmu vzhľadu sa jej dostalo pomenovanie čertov pazúr. V súčasnosti je jednou z najúčinnejších liečivých prostriedkov fytoterapie na reumatické ochorenia.

Túžobník brestový či jaseň štíhly, obidve bylinky majú úžasné terapeutické účinky na naše kĺbové boľačky. Spolu s ďalšími skvelými pomocníkmi, ako sú žihľava dvojdomá, praslička roľná, breza previsnutá, baza čierna a pod., ich nájdete v týchto harmonicky pripravených zmesiach na kĺby, kosti a reumatické bolesti:

Zmes na kĺby, 40x1,6g, Kĺby, kosti a metabolizmus, 20x1,5g, Reumatin- Reustop 20x1,2g, Kĺbový, 50 g

A čo takto dať si príjemnú masáž so silicou? Potrebujeme na to kvalitný rastlinný olej, najlepší je olivový, slnečnicový alebo mandľový, ďalej silicu vhodnú na zápaly pohybového ústrojenstva, reumatizmus, svalové a kĺbové bolesti, ktorou je bezpochyby silica Gaulteriová, príjemné ticho, pokoj a teplé láskavé ruky. Všetky tieto ingrediencie nám pomôžu dostať liečivé bylinné účinky priamo k postihnutému miestu alebo tkanivu a nemusia toľko cestovať cez tráviaci systém.

Rozmarín. Na prechádzkach po stredozemnom vidieku sa dá tento vznešený ker nájsť takmer všade. A nielen tam. Už si ho mnohí pestujeme aj v našich podmienkach priamo na záhradkách, dvoroch a balkónoch. A tá jeho vôňa. Len zavrieť oči a vychutnať si tento blahodarný nádych. V 14. storočí kráľovná Maďarska, Alžbeta, ktorá trpela reumatizmom, podstúpila liečbu rozmarínom a jej mladosť sa pod vplyvom tejto rastliny prinavrátila natoľko, že vo veku 72 rokov ju o ruku požiadal kráľ Poľska. Iná slávna dáma, ktorá trpela reumatizmom, Madam de Savigné, dokonca tvrdila, že sa do rozmarínu šialene zaľúbila, pretože pre ňu znamenal „zmiernenie všetkých trápení“. Najlepšie je v tomto prípade používať ho zvonku – či už formou kúpeľa, oplachovania, potieraním boľavého miesta alebo zábalom či obkladom, zapôsobí presne tak, ako si túžobne prajeme.

Keď sme sa už takto pekne skrz-naskrz zregenerovali bylinkami, poďme vysadnúť na ten bicykel a pozrieť, čo je nové vo svete. Určite dobre viete, že práve bicyklovanie je šetrnejšie ku kĺbom ako iné športy, zároveň podporuje imunitu a navyše účinne bojujeme proti už spomínanej obezite.

Tak hor sa do toho, priatelia! Do hôr na horskom bicykli ;-)


použitý zdroj: G.D. Pamplona-Roger, M.D., Rastliny pre zdravie