+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

JUVAMED RAŇAJKY, alebo svieža mlskotka počas únavného dňa.

JUVAMED RAŇAJKY, alebo svieža mlskotka počas únavného dňa.
7. júna 2021 10140 Pozretia

Dobrý deň,

Pripravili sme si pre Vás recept na rýchle a zdravé raňajky, alebo mlskotku, keď sa neviete dočkať obeda, či večere.


Pre 2 dospelé osoby + 2 detičky

Nachystáme si suroviny :

250g kyslej smotany

1x vanilkový struk

kokosový alebo trstinový cukor (podľa Vašho mlstného jazýčka )

čerstvý mix ovocia

Špaldové lupienky GREEN APOTHEKA

Pohánkové lupienky GREEN APOTHEKA

1. Pomocou mixéra si vyšľaháme = smotanu, vanilkový struk, cukor.

2. Poriadne prepláchneme ovocie, ak nie je z vašej bio záhradky.

3. Nájdeme si vhodný pohár, aby nám chutilo aj vďaka estetickému zážitku.

4. Začíname vrstviť, ako prvým začnite kúskom smotany, špaldové lupienky, vyšľahaná smotana, ovocie, pohánkové lupienky a dookola.

Ja som si dopriala viac smotany :), aby to bolo šťavnaté. Kombinácia špaldových lupienok s pohánkovými je úžasná,

totiž, keď sa špaldové lupienky napijú smotany stále to vďaka tým pohánkovým dlhšie chrumká.


Mňaaaaaaaaam a verzia do práce



Pohánkové lupienky :

Pohánka je prirodzene bezlepková potravina, vhodná aj pre celiatikov. Bežne patrila do jedálničkov našich predkov. Lupienky sa nemusia tepelne upravovať a sú nutrične veľmi hodnotné. Majú priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Konzumácia pohánky sa taktiež odporúča, ako podpora pri chorobách tráviaceho traktu alebo pri zníženej imunite.

recept na tepelnú úpravu - pohánkovej mliečnej kaše s karamelizovaným jabĺčkom

Roztopíme si masielko, pridáme na drobno nakrájané jabĺčka, posypeme škoricou a kokosovým cukrom, počkáme kým sa nám jabĺčka rozpadnú.

Medzi tým si do malého hrnca nalejeme orechové mlieko, zohrejeme ho, ale pozor neprevaríme, pridáme pohánkové lupienky a za stáleho miešania čakáme kým nám kaša zhustne, ak sa nám zdá hustá pridáme kúsok mlieka, ale ak sa nám zdá riedka pridáme kúsok vločiek. Ak sú vločky mäkké vypneme sporák.

Zmiešame s karamelizovaným jabĺčkom a pravdepodobne vylížete aj tanier :)

tip: Ak nemáte radi chuť a arómu pohánky, odporúčam ju pred varením chvíľu nasucho popražiť na panvici.


Špaldové lupienky :

Majú príjemnú orechovú chuť, obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Nerozpustná vláknina je potrebná pre správne fungovanie tráviaceho traktu, rozpustná sa podieľa na udržaní zdravia kardiovaskulárneho systému. Bohato zastúpené sú aj vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu napr. pri látkovej výmene i zdraví nervovej sústavy. Z minerálov a stopových prvkov nechýbajú meď, železo, vápnik, zinok, fosfor, horčík či mangán. Najlepšie urobíte, ak ich budete konzumovať ráno. Zasýtia nás a dodajú nám energiu na celý deň.

recept na tepelnú úpravu - špaldovej mliečnej kaše s chia semienkami :

O chia semienkach ste už určite počuli. Sú zdravé, dodávajú telu energiu, zvyšujú koncentráciu, sú zdrojom vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú vysoký podiel vitamínov skupiny B a taktiež obsahujú vysoký podiel antioxidantov.

Mandľové mlieko nalejeme do hrnca, vysypeme špaldové lupienky a chia semienka. Za stáleho miešania, bez varenia, počkáme, kým sa nám semienka napijú mlieka. Ak sú napité na miernom ohni miešame, až kým nám kaša nezhustne. Už keď ju máme na tanieri, poukladáme na vrch gustiózne nakrájaný banán a posypeme kakaovým práškom so štipkou škorice.


Prajeme zdravú a dobrú chuť. Dobrá a zdravá bude určite.

Žime zdravo.

Alex a team Juvamed.