+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Brusnice, čo ste o nich ešte nevedeli...

Brusnice, čo ste o nich ešte nevedeli...
17. septembra 2019 52191 Pozretia

Brusnica je považovaná za superpotravinu. V nasledovných riadkoch Vám priblížime pozitívne účinky brusnice na ľudský organizmus.

Niečo z histórie

Severoamerickí Indiáni používali brusnice ešte pred Kolumbom. Brusnice boli obľúbeným ovocím a zároveň liekom domorodých amerických Indiánov, liečili si nimi zranenia spôsobené šípmi. Verili, že prvú vetvičku brusnice priniesla ľuďom holubica ako dar Veľkého Ducha. Pre komerčné účely sa brusnice začali pestovať takmer pred 200 rokmi. Do Európy sa brusnica dostala prostredníctvom prisťahovalcov.Existujú tri druhy brusníc: Cranberrier (americká brusnica), Brusnica lesná a Kľukva močiarna.

Brusnica obyčajná (lat. Vacinium Vitisidaea) – čeľaď vresovcovitá

Brusnica je nízky ker, ktorý dorastá do výšky približne 25 centimetrov. Plody brusnice sú malé červené bobuľky. A práve tieto "malé červené bobuľky" sú zdrojom obrovského množstva vitamínov. Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, karoténu, vlákniny a antioxidantov. Obsahujú kyselinu citrónovú, kyselinu jablčnú, kyselinu benzoovú a kyselinu šťaveľovú. Bohaté sú na minerálne látky, ako je magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík.

Brusnica "superpotravina"

Väčšina ľudí si brusnice spája s liečbou zapáleného močového mechúra či obličiek. Táto schopnosť samozrejme patrí medzi ich hlavný, vedecky overený účinok. Okrem neho však oplývajú aj inými schopnosťami a dokážu pomôcť pri liečbe. Pripisuje sa im vplyv na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca. Mnoho ľudí, ktorí majú skúsenosti s užívaním brusníc hovoria, že užívaním brusníc sa môže vznik ochorenia znížiť až o polovicu. Najmä baktérie sa vyplavia z tela skôr, ako stihne vzniknúť infekcia.Americkí Indiáni prikladali brusnicové obklady na rany. Podobný dezinfekčný a protizápalový účinok, ktorý chráni močové ústrojenstvo, využívali v boji proti otrave krvi. Brusnice účinkujú proti hnačke, chrípke, skleróze, bolestiam pri menštruácii.l Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Zapáčili sa kozmetickému priemyslu.
Zistilo sa, že obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré obnovujú bunky, takže výťažky z nich čoraz častejšie nájdete v pleťových krémoch a tonikách. Pravidelná konzumácia zamedzuje rozširovanie baktérií v ústnej dutine a potláča vznik zubných ochorení.
Brusnice a chudnutie:Brusnice sú určite vhodným doplnkom stravovania počas chudnutia. Udržujú zdravé a silné telo. Podporujú odvodnenie organizmu, prečistenie, zlepšujú trávenie, urýchľujú vyprázdňovanie a určite s brusnicami schudnete viac ako bez nich, ale pozor. Dôležitý je dostatočný pitný režim, pretože darmo budete konzumovať brusnice, keď nebude v tele dostatok vody ktorá odstráni z tela všetky nečistoty. Toto platí o každom ovocí, ale obzvlášť pri brusniciach, ktoré majú najsilnejší účinok pri močových cestách a obličkách.
V našich končinách sa brusnice využívajú predovšetkým ako príloha k dobrej sviečkovej. Ľudia by si mali uvedomiť, že ich potenciál je ďaleko väčší. Brusnice sa dajú využiť na uvarenie veľmi chutného a zdravého džemu, zo sušených brusníc je perfektný čaj, odšťavená šťava z plodov brusníc je vitamínovou bombou pre organizmus. Akú formu si vyberiete, je len na vás, no skúste ich do svojho jedálnička zakomponovať častejšie, ako doteraz.

Zaradené v: Zdravie