+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Pomoc pri pálení záhy

Pomoc pri pálení záhy
17. septembra 2019 42707 Pozretia

Pálenie záhy je dôsledok zloženia potravín, ktoré dráždia žalúdok a zvyšujú množstvo kyseliny v žalúdku. Ten, kto sa s tým ešte nestretol, má šťastie a tí, ktorí pálenie záhy dôverne poznajú vedia, že nemusia hneď siahať po liečbe tabletkami.

Pálenie záhy sa prejavuje pocitom pálenia od žalúdka až do krku a horkou chuťou v ústach. Pyrózu (pálenie záhy) spôsobuje okrem potravín aj zlé stravovacie návyky a to hlavne rýchle skonzumovanie potravín, fajčenie po jedle ( nikotín uvoľňuje žalúdočný zvierač), nesprávne držanie tela pri jedle, nedostatok pohybu atď.

Potraviny , ktoré sú najčastejším spúšťačom pálenia záhy:

Alkohol, predovšetkým víno, mlieko, káva, čokoláda, vyprážané a ťažké jedlá, pikantné a kysnuté jedlá, čerstvé pečivo.

Na pozore by sa mali mať tehotné ženy. U tehotných sa prejavuje pálenie záhy aj pri akejkoľvek snahe o zdravé stravovanie a zdravý životný štýl.
V prípade tejto nepríjemnej choroby netreba hneď siahať po tabletkách. Často týmto nepríjemným stavom dokážu napomôcť aj bylinky.

Zázvor

Zázvor je výborná kuchynská surovina, ktorá môže byť použitá na zmiernenie príznakov pálenia záhy. Je dôležitý z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že má vynikajúce antibakteriálne a protizápalové účinky. Týmto spôsobom prispieva k zmierneniu príznakov pálenia záhy, ktoré sú spôsobené bakteriálnou infekciou (H. pylori). Po druhé, zázvor tiež pomáha potlačiť bolesti spojené s pálením záhy. Zázvor môžete používať ako prevenciu proti páleniu záhy, tým že ho po kúskoch primiešate do bežného jedla, alebo ho môžete užívať vo forme čaju, ktorý je nielen zdravý , ale aj veľmi chutný. Nakrájajte zázvor na malé kúsky a varte ich vo vode po dobu 5 minút. Potom čaj preceďte a pre lepšiu chuť pridajte trochu medu. Tento čaj pite 2 až 3-krát denne medzi jedlami.

Aníz

Je výborný na podporu trávenia. Aníz nám zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, teda má priamy vplyv na metabolizmus. Jeho účinok na hladké svalstvo tráviaceho ústrojenstva je zrejmý.

Mäta

Mäta má mnohoraké liečivé vlastnosti. Účinnou látkou je predovšetkým mentol, ktorý má antiseptické, protizápalové a chladivé vlastnosti. Pitie mätového čaju tiež zlepšuje trávenie, tlmí prekyslenie žalúdka a pálenie záhy (mäta má žlčopudné a žlčotvorné účinky), odstraňuje nechutenstvo, pomôže tiež pri štikútke a plynatosti.

Fenikel

Je všeobecne známe, že feniklový čaj pomáha pri žalúdočných problémoch a odporúča sa pit už v prvých mesiacoch života dieťatka. Feniklové semiačka alebo pitie feniklového čaju napomáha aj proti páleniu záhy.

Existuje veľmi veľa zaručených rád ako sa zbaviť pálenia záhy. Avšak, keď už naozaj nič nezaberá, treba si uvedomiť, či spúšťačom nemôže byť nezdravý životný štýl (veľa stresu, málo pohybu, nadváha).
Pre tých, ktorí s pálením záhy bojujú pravidelne, je nevyhnutná potrebná dávka sebazaprenia. Tento problém totiž je možné odstrániť za pomoci komplexnej zmeny – vylúčenie nežiaducich potravín z jedálneho lístka, pohyb a žiaden stres.

Zaradené v: Všetko o čaji