+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Zeleným čajom proti vážnym chorobám

Zeleným čajom proti vážnym chorobám
16. septembra 2019 6636 Pozretia

To, že má čaj a jeho pitie pozitívne účinky pri nachladnutí, to už je dávno každému jasné. Liečba každej chrípky alebo nachladnutia sa začína pod dekou so šálkou horúceho čaju.

Ale vedeli ste, že čaj môže liečiť alebo slúžiť ako prevencia pri ďaleko vážnejších ochoreniach ako je "len" obyčajné prechladnutie?

Čaj ako bojovník proti infarktu

Viaceré epidemiologické výskumy preukázali, že pitie predovšetkým zeleného čaju je spojené s ochranou pred chorobami srdca a mŕtvice. Výsledky jednej štúdie z Harvardu ukázali, že ľudia, ktorí vypijú v priemere dve šálky čaju denne mali o 44% nižšiu úmrtnosť po infarkte ako tí, ktorí čaj vôbec nepili. Zázračnou látkou, ktorá pôsobí proti srdcovým ochoreniam je katechín (nachádza sa v zelenom čaji). Katechín má antioxidačné účinky, ale dokonca až dvadsaťkrát !!! vyššie ako vitamín C. Okrem toho znižuje hladinu "zlého" cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu toho "dobrého".

Čaj ako náš zubár

Jedným z účinkov zeleného čaju sú jeho antibakteriálne účinky. Pitie zeleného čaju pomáha udržiavať zdravé zuby a ďasná, dokonca keď vypijeme zelený čaj po jedle, bráni tvorbe baktérií a zápachu z úst.

Čaj ako prevencia pred rakovinou prsníka

Ženy pozor!! O rakovine prsníka sa čo to popísalo a preto si asi každá uvedomujeme vážnosť tohto ochorenia. Floridská štúdia preukázala pozitívne účinky pitia čaju u žien do 50 rokov. Táto štúdia skúmala vyše 5000 žien vo veku od 20 do 74 rokov, ktoré sa liečili na rakovinu prsníka a porovnávala tieto výsledky s údajmi od žien, ktoré touto chorobou nikdy netrpeli. Výsledky hovorili za všetko.

Ženy vo veku pod 50 rokov, ktoré pili tri a viacej šálok čaju denne, mali o 37% menší sklon k rakovine prsníka ako tie ženy, ktoré čaj nepili vôbec. Z tohto vyplýva, že pitie čaju vo väčšom množstve môže znížiť percento výskytu rakoviny prsníka u mladých žien. A keďže je čaj najrozšírenejším nápojom na svete (ako sme spomínali v predchádzajúcich článkoch), stáva sa z tohto lahodného nápoja jeden z najlepších kandidátov pri prevencii rakoviny prsníka.

Čaj ako naša mozgová podpora

Štúdie sa zameriavali na vyššiu vekovú kategóriu a to hlavne na ľudí vo veku od 70-74 rokov. Preukázalo sa, že pravidelné pitie čaju u ľudí v tejto vekovej kategórii, môže viesť k zlepšeniu kognitívnych funkcií. Kognitívne funkcie sú tie, ktoré zabezpečujú a umožňujú človeku spoznávať, učiť sa, pamätať si. Podobné výsledky sa preukázali nielen pri pití čaju ale aj pri konzumácii čokolády a pití vína. Ale v týchto posledných dvoch prípadoch zase neplatí pravidlo, "čím viac, tým lepšie".

Čaj ako naše "druhé oči"

Preukázali sa nové dôkazy o tom, že pitie zeleného čaju môže pomôcť pri liečbe niektorých očných ochorení. Látky s antioxidačným účinkom, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji, môžu prenikať do očného tkaniva. Katechín, ktorý sa nachádza v zelenom čaji môže bojovať proti očným chorobám a znižuje škodlivý oxidačný stres v oku. Účinky katechínu po vypití zeleného čaju pretrvávajú až po dobu 20 hodín.

Stačí tak málo , tak prečo si nedopriať šálku teplého čaju...

Zaradené v: Všetko o čaji