+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Top 5 byliniek na imunitu

Top 5 byliniek na imunitu
29. októbra 2020 16430 Pozretia

1, Rakytník rešetliakovitý

Patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete.

Rakytník má antidepresívne a antistresové účinky. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, provitamín S, skupinu B,E,Fa P a organické kyseliny, ktoré podporujú imunitný systém a obranyschopnosť.

Je vhodnou doplnkovou metódou pri liečbe onkologických ochorení, srdcových a kožných chorôb. Pôsobí ako biogénny (pre život dôležitý) stimulátor, celkovo posilňuje organizmus a zlepšuje mentálnu čulosť. Zo zrelých bobúľ rakytníka sa vyrábajú: sirupy, čaje, kvapky, šťavy, sušené plody alebo bylinné cukríky.

Zaujímavou alternatívou je rakytníková šťava :


2, Echinacea purpurová

Je posvätnou bylinou severoamerických Indiánov.

Pomáha zvyšovať odolnosť proti infekciám a nevídane posilňuje náš imunitný systém, ktorého včasná reakcia na vírusy je rozhodujúca práve v čase epidémií chorôb z prechladnutia.

Echinacea sa vyznačuje aj antivirotickými účinkami, napríklad pri ochoreniach horných dýchacích ciest, infekciách močových ciest, má pozitívne účinky pri chronických zápaloch kĺbov a blahodarné účinky na kŕčové žily, popáleniny, poranenia kože. Prípravky z tejto liečivej byliny sú vhodné na rezné rany, spáleniny, lupienku, ekzémy alebo herpes na ústach. Echinacea je v súčasnej dobe dostupná vo viacerých formách a podobách ako sú napríklad tabletky, prášky, tinktúry, kvapky a čaje.

Ak Vás táto bylinka zaujala môžete si ju zakúpiť aj tu:

3, Kapucínka

Kapucínka je častejšie známa ako okrasná letnička. Málokto však vie, že je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Listy obsahujú veľa vitamínu C a sú vhodným doplnkovým prostriedkom pri prechladnutí.

Kapucínka účinne bojuje proti46 kmeňom baktérie Staphylococcus pyogenes aureis, ktoré často majú na svedomí zápalové ochorenia močového mechúra a obličiek.

Taktiež sa o nej hovorí aj ako o zabijakovi zlatého stafylokoka ,streptokoka a salmonely.

Je vhodným pomocníkom pri liečbe zápalov dýchacích ciest - predovšetkým pri problémoch s prieduškami.

Pôsobí ako prírodné antibiotikum, a teda vám pomôže chrípku a prechladnutie rýchlejšie prekonať.

Využíva sa aj pri zápaloch močového ústrojenstva a pri niektorých gynekologických problémoch. V takýchto prípadoch môžete pridať tinktúru z rastliny do urologického alebo ženského čaju.

Vhodnou alternatívou sú aj bylinné kvapky

4, Ruža Šípová

Predmetom zberu sú šípky, ktoré obsahujú množstvo vitamínov, najmä vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú. Nájdeme v nich aj pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky draslík a vápnik. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty.

Vďaka unikátnemu prírodnému zloženiu aktívnych látok sa pravidelná konzumácie šípky v akejkoľvek podobe, považuje za dobrý prostriedok k podpore prevencii a liečbe nachladnutia, chrípky a ďalších vírových alebo bakteriálnych onemocnení.

Šípky pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme a predovšetkým slúžia ako podporný prostriedok terapie pri nedostatku vitamínu C.

Spomaľujú starnutie, sú vhodné pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami. Šípky posilňujú imunitu, prečistia obličky, močové cesty a zbavujú nás únavy.

Vynikajúci je aj šípkový džem

5, Šalvia lekárska

Je to prírodný biostimulátor, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Pôsobí protizápalovo v oblasti tráviaceho traktu. Pomáha pri zápale ústnej dutiny, hltana a krku.


Šalvia je symbolom dlhovekosti, užíva sa pri pracovnej preťaženosti, nervozite, na zníženie nadmernej tvorby materského mlieka, oživuje krvný obeh, upravuje nepravidelnú menštruáciu a odporúča sa rekonvalescentom.

Peržania a Číňania ju využívali ako prostriedok proti starnutiu. Pridáva sa aj do čajovín pri rôznych druhoch onkologických ochorení.

Zaujímavý fakt:

Vedeli ste, že Chia semienka sú získane zo Šalvie hispánskej, kde sa semena používajú ako prísada do jedál, jogurtov, smoothie alebo do raňajkovej kaše?

Chia semienka nájdete aj na eshope https://liecive-caje.sk/semena-salvie-chia-250g


Zaradené v: Zdravie