+421 47 5631 765
PO - PIA: 07:30 - 16:00

0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

POVEDZME SI NIEČO O KLÍČENÍ + JEHO POSTUP

POVEDZME SI NIEČO O KLÍČENÍ + JEHO POSTUP
18. apríla 2021 16769 Pozretia

Dobrý deň,

Poďme si spraviť pekný zážitok a to z klíčenia mungo, adzuki fazuliek a čiernej šošovice.

Práve teraz je ten pravý čas klíčiť, pretože v našej klíme sa začína prirodzené prebúdzanie prírody. V tomto období je pre náš organizmus najprirodzenejšie konzumovať klíčky. Rozkvitol mi teda v hlave nápad, že si chcem vyskúšať klíčenie. Všade dookola sa o ňom píše, tak som si to naštudovala a zobrala si domov naše fazuľky a šošovičku na skúšku. Bola som prekvapená, ako to išlo ľahko a rýchlo. Ten proces, ako sa prebúdza nová rastlinka je nádherný.

Trošku teórie:

Na úvod si musíme povedať, že nie všetky klíčky fazule sú pre nás zdravé. BEZPEČNÉ KLÍČENIE JE S ADZUKI A MUNGOM. Pretože, klíčky iných druhov fazúľ môžu byť pre nás jedovaté a nemusí to dopadnúť dobre. Konkrétnejšie, napr. fazuľa červená obsahuje lektín fytohemaglutinín, čo je toxická látka.

Klíčky sú pre nás veľmi zdravé pretože nám pomáhajú pri:

  • Zlepšujú trávenie

Obsahujú veľké množstvo enzýmov, ktoré nám pomáhajú pri trávení a vstrebávaní živín. Nezabudnime, že sú výborným zdrojom vlákniny. Klíčky sú vynikajúcim pomocníkom pri zápche a hnačke.

  • Pomáhajú zvýšiť metabolizmus

Pre ich veľký obsah bielkovín sa odporúčajú pre vegánov a vegetariánov, ako nevyhnutná súčasť ich jedálnička. Proteín je veľmi dôležitý pre takmer všetky metabolické procesy.

  • Udržujú zdravé srdce

Sú v nich obsiahnuté 3-omega mastné kyseliny, ktoré zlepšujú HDL ( zdravý cholesterol ) a znižujú stres. Podporujú imunitný systém. Ich obsah draslíka pomáha znižovať krvný tlak, pretože draslík uvoľňuje napätie v cievach a tepnách.

  • Pomáhajú pri chudnutí

Keďže majú vysoký obsah živín, ale zároveň nízky obsah kalórií, nemusíme dávať pozor koľko z nich zjeme. Nasýtia náš žalúdok a vo väčšine prípadoch pokazia chuť na sladkosti.

  • Udržujú zdravé oči

Vďaka vitamínom A a C, ktoré sú tiež súčasťou klíčkov, nám pomáhajú udržiavať zdravý zrak.

  • Bránia vzniku anémií

Jednou z najbežnejších príčin anémie je nedostatok železa. Pravidelná konzumácia klíčkov nám môže pomôcť k jej predchádzaniu. Ak máme málo železa v krvi telo nevie vytvoriť potrebné množstvo hemoglobínu, pre správny prenos kyslíka v organizme.

Klíčky nám dodávajú antioxidanty a zvyšujú aktivitu chlorofylu, ktorý pomáha pri detoxikácii tela zvyšovaním hladiny kyslíka v tele. Majú čistiaci efekt.

Klíčky ďalej dodávajú nášmu telu:

  • vitamíny B
  • minerály, ako napríklad vápnik, horčík, selén a fosfor
  • chlorofyl, ktorý má regeneračné a detoxikačné vlastnosti
  • enzýmy zo surovej stravy spomaľujú proces starnutia


Poďme na to klíčenie adzuki, mungo, čierna šošovica

Semeno pre klíčenie potrebuje správnu teplotu, vlhkosť a vzduch.


1. Vytriedime si poškodené semená, pretože nevyklíčia a môžu zlomiť napr. kamoške zub, ako sa skoro stalo tej mojej. :D

1/2 šálky suchých semien vyprodukuje 2,5 šálky klíčkov.

2. Naplníme nádobu pretriedenými semenami. (nádoba môže byť aj zaváraninový pohár). Do nádoby nalejeme vlažnú pitnú vodu. Semená musia mať toľko vody, aby sa mohli dostatočne nasiaknuť a spustili sme proces klíčenia. To znamená, že kľudne naplňte pohár do plna. Semeno zväčší svoj objem na toľko, že pukne jeho vonkajší obal. Rastlinke to umožní ďalší vývoj, pri ktorom vytláča korienok a prvolístky so základom novej stonky.

Fazuľu Mungo namočte na 24 hodín.

Fazuľu Adzuki namočte na 8 hodín.

Čiernu šošovicu namočte na 8 hodín.

3. Po uplynutí doby prebúdzania sa semeno už nevie nasať viac vody, zväčší svoj objem maximálne ako vie a pukne. Už budeme vidieť, že sa nový život rastlinky tlačí von. Vylejeme všetku vodu z pohára. Teraz príde dôležitá fáza o ktorú sa musíme starať, aby boli klíčky šťavnaté, bez pachutí. Klíčkom je potrebné vymieňať pitnú, vlažnú vodu 3x za deň. Ak im nebudeme vymieňať vodu na rastlinkách sa nám bude tvoriť pleseň a budú nám schnúť. Nezatvárajte ich, iba prehoďte nádobu látkou a uviažte okraje. Musia si zachovať správnu vlhkosť, bytovú teplotu a prísun vzduchu. Nedávajte ich klíčiť na priame slnko, ale nezoberte im ani svetlo.


Tip na koniec : až posledný deň ich na pár hodín vystavte na slnko, samozrejme čerstvo prepláchnuté. Zvýšite tým na poslednú chvíľu tvorbu chlorofylu.

Doba klíčenia :

Fazuľa adzuki - 2 až 5 dní

Fazuľa mungo - 2 až 3 dni

Čierna šošovica - 2 až 3 dni



Tento kopec vitamínov si vie pripraviť úplne každý a tak jednoducho.

Veľmi pripomínajú chuť čerstvého hrášku. Detičky ktoré milujú hrášok, tak ako tie moje, si určite pochutnajú a ostane len prázdna miska. A klíčkovanie, môžete robiť znova. :)


Prajeme veľa zdravia a dobrú chuť.


Alex a team JUVAMED